Aranyvessző (Solidago gigantea) a világon mindenhol előfordul, általában erdők, utak szélén található de sárga virága miatt a kertben is szép látványt nyújt. Az egész növény felhasználható, július-augusztus között érdemes gyűjteni.

Az erő és bátorság növénye. Az érzelemvilág tisztítója. Segíti a jó kedély kialakulását, elűzi a szomorúságot.

Enyhén fertőtleníti és tisztítja a szájnyálkahártyát, torokgyulladás esetén jó gargalizálószer. A máj méregtelenítő működését támogatja, ennek köszönhetően reuma és köszvény ellen is hatásos. Segít az epe megfiatalításában és az epekő eloszlatásában is. A szervezetben leghatékonyabban a veséken keresztül fejti ki hatását. Mivel tisztítja és energizálja a veséket valamint erősíti az immunrendszert is ezért alkalmas az allergiás problémák kezelésére is. A bőrön megjelenő ekcémákat, kiütéseket borogatásával, tinktúrájával kezelhetjük aminek hatékonyságát belső alkalmazással növelhetjük.

Ellenjavallat: nincs káros mellékhatása, de éhezés, böjt, kiszáradás esetén kerülendő.

Ez is érdekelhet
Az apróbojtorján másik neve a párlófű. Kitünő gyulladáscsökkentő, antibiotikus, vizelethajtó, széles körben felhasználható gyógynövény.
Hársfa (Tilia cordata) világszerte ismert növény. A hagyomány szerint Vénusz Istennő oltalma alatt áll, ezért Tovább »
Orbáncfű (Hypericum perforatum) kedveli a száraz, meleg hegyvidéket, legelőket, az alföld homokján is megél de Tovább »
Citromfű (Melissa officinális) nevezik még mézfűnek is. Mezők, ligetek, patakpartok növénye, de manapság már nagyüzemben Tovább »