Citromfű (Melissa officinális) nevezik még mézfűnek is.

Mezők, ligetek, patakpartok növénye, de manapság már nagyüzemben termesztik. Kiváló mézelő növény. Telihold idején érdemes gyűjteni nyár közepétől. Száraz, napfénytől védett helyen szárítsuk.

Megnyugtatja a gondolatvilágot, fokozza az élményfeldolgozó képességet, enyhíti a halálfélelmet, a szorongás okozta gátoltságot. Segíti az elengedés képességét. Szünteti az érzelmi nehézkességet, és az ingerültséget. Frissítő, életerő-fokozó hatású.

Csökkenti a túlzott mértékű nyálképződést, a gyomorfalra rakódott hurutokat feloszlatja, ezért forrázata a hurutos, megfázásos időszakban megelőzésre is kiváló. Enyhe gyomorrontás esetén is alkalmazható, megszünteti a gyomor émelygését, a hányinger érzését, erősíti a gyomrot. A heves szívverést és a stresszel járó szívritmuszavart szünteti. A magas vérnyomás egyik ellenszere mivel az érrendszer simaizmait ellazítja. Fokozza az agyi vérkeringést.

Megszünteti az aggódást, melankóliát, pánikot, ingerlékenységet. A depresszió kezelésének egyik javallt szere. Lefekvés előtt forrázata nyugodt álmot biztosít. Szárító hatása van. A herpeszvírus aktív ellenszere. Túlzott fogyasztása ellenkező reakciót válthat ki.

Ellenjavallat: kiszáradás esetén kerülendő.

Ez is érdekelhet
Aranyvessző (Solidago gigantea) a világon mindenhol előfordul, általában erdők, utak szélén található de sárga virága Tovább »
Hársfa (Tilia cordata) világszerte ismert növény. A hagyomány szerint Vénusz Istennő oltalma alatt áll, ezért Tovább »
Orbáncfű (Hypericum perforatum) kedveli a száraz, meleg hegyvidéket, legelőket, az alföld homokján is megél de Tovább »
Kakukkfű (Thymus vulgaris) kedvelt termőhelyei a lankás hegylábak, napos mezők. A kakukkfű Buddha madara. A Tovább »