A csalán (Urtica dioica) szinte az egész világon elterjedt nitrogénjelző növény. A föld feletti részeket kora tavasztól, a gyökerét ősszel vagy tavasszal lehet gyűjteni.

Hatása: növeli a tettrekészséget, a küzdőképességet, az életerőt, hevíti a vérmérsékletet. Az érzelmi terhektől megszabadít, de túlzott fogyasztása feszültséget, indulatot vált ki. Hevítő vértisztító, vérnyomást fokozó, vízhajtó, méregtelenítő. Magas vitamintartalma miatt alkalmas a vitaminhiány okozta fogágygyulladás megelőzésére, kezelésére. Torokgyulladás esetén öblögetőként alkalmazható. Erősíti a gyomrot, javítja emésztőképességét, serkenti a gyomorsavtermelést. Nagyon hatásos vashiányos vérszegénység esetén. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Megtisztítja a veséket, gyógyítja a reumát és a köszvényt. Kúrája a szénanátha tüneteit csökkenti, könnyíti a légzést.

Elkészítése: frissen, forrázatként, és főtt ételként lehet használni.

 

Ellenjavallat: magas vérnyomás, külső-belső vérzéskor kerülendő. Vetélésre hajlamosít. Huzamosabb ideig tartó fogyasztása nem ajánlott csak kúraszerűen.

Ez is érdekelhet
Vértisztító, hashajtó, emésztést könnyítő hatású. Erős vízhajtó hatású, megszünteti a test nedveinek pangását. Rendszeres fogyasztása Tovább »
A hideg időben gyakran okoz problémát a felfázás főleg a nők körében. A gyógynövények nagyon Tovább »
Teakeverékembe olyan gyógynövényeket válogattam össze, amelyek együtt, egymás jótékony hatásait kiegészítve, felerősítve támogatást nyújtanak a Tovább »
Ha nyugtalanok vagyunk akkor a szív is nyugtalanná válik, a vérnyomás pedig ingadozó vagy magas Tovább »