Hársfa (Tilia cordata) világszerte ismert növény. A hagyomány szerint Vénusz Istennő oltalma alatt áll, ezért az érzelmekhez, vágyakozáshoz tartozó szertartásokat hársfa alatt tartották. A hársat a Vénusz bolygóhoz társított betegségek gyógyításában is felhasználták.

Virágát gyűjteni a Bika jegyben Telihold környékén érdemes gyűjteni. Száraz, árnyékos helyen kiterítve szárítsuk.

Köhögéscsillapító, hurutfelszárító, izzasztó, melegítő, vértisztító, enyhe vérnyomásemelő, nyirokrendszertisztító, kíméletes görcsoldó, idegnyugtató.

A szennyezett érzelemvilágot kitisztítja, könnyít az érzelmi terheltségen, kifejezetten hatékony a diszharmónikus partnerkapcsolat rendezésének támogatásában.

A májműködést jótékonyan befolyásolja, az epetermelést serkenti. Alkalmas a tavaszi fáradtság kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Vesetisztító hatása egyrészt vizelethajtó, másrészt vesemelegítő. Reuma és köszvény esetén is javasolt fogyasztása. Vastartalma magas. A torok belsején vékony filmréteget képez így szünteti a köhögési ingert.

Ellenjavallat: akut vesegyulladás, túlzott epeképzés. Kisgyermekeknél és időseknél enyhébb készítményt alkalmazzunk és azokat is csak kúraszerűen.

Ez is érdekelhet
A gyerekek immunrendszerének erősítésében segít ez a teakeverék, amely a csipkebogyó kellemes ízével és egy Tovább »
A természet patikájában sokféle egészségügyi panaszra találhatsz gyógyírt. Ha idén sem úsztad meg az influenzát Tovább »
Orbáncfű (Hypericum perforatum) kedveli a száraz, meleg hegyvidéket, legelőket, az alföld homokján is megél de Tovább »
Citromfű (Melissa officinális) nevezik még mézfűnek is. Mezők, ligetek, patakpartok növénye, de manapság már nagyüzemben Tovább »