Orbáncfű (Hypericum perforatum) kedveli a száraz, meleg hegyvidéket, legelőket, az alföld homokján is megél de a pangó vizet nem szereti. A görög kultúrában Apollón szent füve, a Nap növénye.

Az orbáncfű megtisztítja a lelket, megszünteti a félelmet, a mély lelki sebeket gyógyítja. Erősíti a hitet, a reményt, fokozza a küzdőképességet. Csillapítja a vágyat, elűzi a kísértést, oszlatja a depressziót.

Forrázatával való öblögetése jótékony hatással van a szájüregi sebekre,fogínygyulladásra. Főleg az „idegi alapú” gyomorfekély hatékony ellenszere. Eredményesen használható a nyombél és vastagbélfekély kezelésében. A bőr sebeit fertőtleníti, a nedvező sebeket szárítja, ekcémás jellegű problémára olajos készítménye javasolt.

Az ideggyengeség, idegi kimerülés gyógyszere. A szirmából préselhető vörös nedv a vérrel kapcsolatos gyógyhatással bír.

A krónikus szívbetegségben szenvedők általános gyógyszere, erősíti, tisztítja a szívet. Csökkenti a vérnyomást, az ingadozást megfékezi.

A májműködést fokozza. Vízhajtó hatású, tisztítja a vesét és a húgyutakat.

Ellenjavallat: túlzásban emeli a testhőmérsékletet, émelygését, hasmenést okozhat. Kismamák, szoptatós anyukák kerüljék. Fogyókúra ideje alatt ne fogyasszák.

Ez is érdekelhet
Vértisztító, hashajtó, emésztést könnyítő hatású. Erős vízhajtó hatású, megszünteti a test nedveinek pangását. Rendszeres fogyasztása Tovább »
Az apróbojtorján másik neve a párlófű. Kitünő gyulladáscsökkentő, antibiotikus, vizelethajtó, széles körben felhasználható gyógynövény.
Aranyvessző (Solidago gigantea) a világon mindenhol előfordul, általában erdők, utak szélén található de sárga virága Tovább »
Hársfa (Tilia cordata) világszerte ismert növény. A hagyomány szerint Vénusz Istennő oltalma alatt áll, ezért Tovább »