Szívből szólj teakeverék

Ajánlott az alábbi alkalmazási területekre: torokgyulladás, hurutos köhögés, megfázás, nátha.

Kiszerelés: 60 g

Összetevők: kakukkfű, hársfavirág, csipkebogyó, borsmenta, aranyvesszőfű

Szívből szólj gyógynövényes teakeverék

A nátha, vagy megfázás felső légúti megbetegedés, amelyet vírusok okoznak. A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, bármely évszakban elkapható. Gyakorisága ellenére többnyire komplikációk nélkül zajlik le és emiatt általában nem is maradnak otthon a megbetegedés idején, ami azonban hiba, mivel cseppfertőzéssel terjed, így könnyedén átadható másoknak is. A közvélekedés általában nem tartja komoly betegségnek és sokan nem is fordulnak orvoshoz, akár gyógyszert sem szednek. Ahogyan a mondás is tartja “a nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap.”

Bár általában nem okoz további komplikációkat, tünetei igen kellemetlenek lehetnek: köhögés, torokfájás, orrdugulás, tüsszögés, nyákos orrfolyás, vízszerű váladék az orrból, sűrű váladék az orrból, vagy akár kötőhártya-gyulladás.
Ezen tünetek többsége valóban nem igényel gyógyszeres kezelést, azonban a gyógynövény készítmények, gyógynövényes teakeverékek nagy segítséget jelenthetnek a náthás időszakban. A Szívből szólj teakeverék a kellemetlen megfázásos tünetek enyhítésében segít, oldja a hurutos köhögést, csillapítja a torokgyulladás fájdalmait, segít a légutak megtisztításában.

Az összetevőkről bővebben: a kakukkfű fertőtlenítő, antibakteriális hatású. A csipkebogyónak magas a C-vitamin tartalma. A hársfavirág izzasztó hatású, meghűlésre, lázra ajánlott. A borsmenta tisztítja a légutakat. Az aranyvessző köptető, hurutoldó, izzasztó hatású.

Elkészítés módja: egy evőkanál teafüvet forrázz le 2-3 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve hagyd ázni 10 percig és utána szűrd le. Naponta 1-2 bögrével melegen, ízesítés nélkül, étkezés előtt legalább fél órával fogyasszuk. 
A tea fogyasztása és bármilyen gyógyszer bevétele között minimum kettő óra teljen el!

Figyelem! Áldott állapotban, illetve szoptatási időszakban és 12 éves kor alatt nem ajánlott a teakeverék fogyasztása.

A nátha, a megfázás kialakulása és tünetei

Megfázás esetén a kórokozók leginkább cseppfertőzéssel, a levegőbe kerülve terjednek, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján, de egy kézfogással, vagy fertőzött tárgyak közös használata révén is továbbadhatók. Egy legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok, ezért a megfázás, a nátha jellemző időszaka a késő őszi, téli, tavasz eleji hónapok.

Nátha tüneteinek enyhítése - kisCSILLAg teája

Emellett a fáradt, kialvatlan, túlterhelt szervezetet is hamarabb érhetik el a nátha tünetei. Vírusos megbetegedésről lévén szó, a betegség lezajlása nem jelent védettséget az azt okozó vírusokkal szemben. Évente átlagosan 3-4 alkalommal is áteshet valaki a náthán, újra és újra.

A nátha tünetei rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek. Az orr-nyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, ugyanakkor a náthás beteg kedvetlen, levert, és sok esetben végtagfájdalom és fejfájás is kínozza. Esetenként láz is kísérheti a tüneteket, főként gyerekeknél.

Elkerülésére biztos módszer nincs. A réteges, az időjárási körülményeknek megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruhák sokat segíthetnek, általuk elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlés. A szervezet immunrendszerének védelme és erősítése a megelőzés kulcsa. Gondot kell fordítani a testmozgásra, a tiszta levegőn való sétára, a vitaminban gazdag étkezésre, és nem utolsó sorban az elegendő alvásra. Fokozottan kell ügyelni a higiéniára, fontos a gyakori kézmosás, a papírzsebkendő és egyéb törlőkendők használatára. Annak ellenére, hogy a tünetek nem okoznak különösebb komplikációkat, a náthás beteg lehetőleg ne menjen közösségbe és ne látogasson meg kisgyermeket, legyengült, idős embert vagy beteget.

A leggyakoribb tünetek között az orrfolyás található. Az orrnyálkahártya feladata, hogy a légutak felé tartó szennyeződéseket és kórokozókat visszatartsa. Amennyiben az orrnyálkahártya valamiért veszít ellenálló képességéből, az odakerült vírusok könnyebben megtelepednek. Eltávolításukra a nyálkahártya bőségesen kezdi termelni a váladékot és ez állandósult orrfolyással, orrdugulással járhat. Fontos, hogy a váladéktermelődésnek feladata van, hiszen segít az oron és a szájon keresztül a szervezetbe jutó kórokozók eltávolításában, ezért ne akadályozzuk, fojtsuk el azt.

Fokozott nyálkahártya működés esetén az orrnyálkahártya megduzzad, és ilyenkor sokszor hiába fújjuk az orrunkat, nem tudunk váladékot kifújni. Ekkor nyitott szájjal lélegzünk, amely a torokhoz közvetlenül juttatja el a hűvös levegőt. Ez esetben fontos a nyákoldó készítmények használata, amivel a légutakban lévő váladék kiürülését segítjük elő.

A tünetek között a másik kísérő jelenség a köhögés, amely lehet krónikus vagy akut. Akut köhögésről akkor beszélünk, ha a felső légutak vírusos, vagy bakteriális fertőzése okozza, míg a krónikus köhögés leggyakoribb oka a hörghurut és a hörgőtágulat. A hurutos köhögés erőteljes váladékképződéssel jár, amelyet a hörgőkben felgyülemlett váladék okoz, míg a száraz köhögés a gége-, légcső-, tüdő- mellhártyagyullladásának a kísérő tünete. A hurutos köhögés esetén a nyákldók alkalmazása ajánlott, amelyek elfolyósítják a légutakban keletkező kellemetlen, sűrű váladékot, a száraz köhögés pedig a köhögéscsillapítókkal enyhíthető.

Házi praktikák nátha, megfázás esetén

Nátha ellen - kisCSILLAg teája

Megfázáskor ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, a vitamin és ásványi anyag pótlásra, a váladékok állandó ürítésére és a pihenésre, a stressz kerülésére. A meleg gyógyitalok hatékonyan enyhítik a tüneteket.

Jól eshet egy tányér forró leves, legjobb egy forró húsleves, mivel a meleg gőz csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, a sós lé pedig fertőtleníti a torkot és segít, hogy hidratáltak maradjunk.

A méz, és a fahéj fertőtlenítő hatása gyógynövényes teákba keverve szintén a folyadékpótlásban is segíthetnek. Elsősorban a köhögést és torokfájást csökkentik, de közvetve enyhíti a náthát az is, ha két teáskanál mézbe egy harmad teáskanál fahéjat adunk, valamint hozzákeverjük egy citrom kifacsart levét is. Amennyiben nem önmagában, hanem teába keverve fogyasztjuk a tea hőfoka ne haladja meg a 40 C⁰-ot.

A hidratáltság megőrzése mellett a forró zuhany, a forró fürdő csökkentheti az orrnyálkahártya duzzanatát, ugyanis a nedves, meleg gőz jól párásít. A szobák páratartalmára is érdemes odafigyelni, de ne essünk túlzásba a párásítást illetően, hiszen a magas páratartalom kedvez a gombák és a baktériumok szaporodásának. A meleg borogatás segít az orrüreg és az arcüreg eldugult járatait megnyitni. Ugyancsak hatásos lehet a sós vizes oldat, amely orrüregünk és szájüregünk öblögetésével, átmosásával tisztítják a járatokat.

Már említettük a forró italok és egyáltalán a folyadékpótlás fontosságát nátha esetén. Mivel vírusos megbetegedés, ezért az antibiotikumok nem használnak, és ugyan több a megfázás tüneteit enyhítő készítmény is található a gyógyszertárakban érdemes a gyógynövényeket is próbára tenni. Legnagyobb segítség megfázásos megbetegedés esetén a gyógyteák fogyasztása. Az alábbi gyógynövények mindegyike a tünetek enyhítésében segédkezik:

 • Apróbojtorján: a torokfájás első jeleire érdemes elkezdeni a torokfertőtlenítő apróbojtorján teát, ezen kívül torok- és mandulagyulladás esetén vagy rekedtségre erős gyulladáscsökkentő hatása miatt használható. Csillapítja a száraz köhögést is.
 • Borsmenta: a torokbántalmakat enyhítő, fokozza a nyálképződést, és csökkenti az orr váladéktermelését.
 • Hársfavirág: hurutoldó, csökkenti a gyulladást és izzasztó hatása van. Emellett csillapítja a köhögést és csökkenti a kellemetlen torokgyulladást. Szívbetegek számára azonban használata nem ajánlott.
 • Kakukkfű: leginkább a megelőzésre, az immunerősítésre kiváló, erősíti szervezetünk ellenállóképességét. A köhögést is jótékonyan csillapítja, kiváló hurutoldó, köptető gyógynövény. A légcsőhurut oldó aldásos hatása a felső légúti gyulladások esetén kiválóan alkalmazható. Főzetével érdemes öblögetni a szájüreget és a torkot egyaránt.

A nátha mögött meghúzódó lehetséges lelki okok

A nátha általában könnyebben dönti le a levert, fáradt, szorongó, vagy stresszes életet élőket. A köhögés és a torokfájás lelki háttereként a felgyülemlett, ki nem mondott érzéseinket, véleményünket, és az ezek miatt bennünk lévő rejtett agressziót, az őszintétlenséget írja le Rüdiger Dahlke, a Betegség, mint szimbólum című könyvében. Feloldásként azt ajánlja, merjünk kiállni a véleményünk mellett, merjük kimondani, amit gondolunk.

A túlterhelt mindennapok, a megnövekedett terhek mind hozzájárulhatnak az immunrendszer meggyengüléséhez, amely egy járványos időszakban könnyen célponttá tehet bárkit. A nátha szimbolikája jelentheti azt is, hogy a beteg visszavonulna, egy kicsit magányra vágyna, egyedüllétet igényel és pihenést. Sok esetben mindenből és mindenkiből elegünk van ilyenkor, de ezt még magunknak sem merjük bevallani. A megfázással az emberek megértően távol tartják magukat tőlünk és így lehetőségünk van kivonni magunkat egy kicsit a megterhelő helyzetből. Érdemes lassítani, pihenni ilyenkor, mivel a közönséges náthából súlyosabb betegségek is kialakulhatnak, úgy mint a homlok- vagy arcüreggyulladás.

A nátha kísérő tünete a köhögés, a tüsszentés egy “agresszív” cselekedet, hiszen segít a külvilág távol tartásában abban az értelemben, hogy olyankor a többiek számára is egyértelmű, jobb ha távolságot tart velünk a megfertőződés elkerülése végett. Az állandó, rendszeres krákogás, köhécselés hátterében lelki okok is húzódhatnak meg. A krákogás a légutak megtisztításának kísérlete, mielőtt szólni kívánunk. Ám a ki sokat krákog voltaképpen csak a figyelmet hívja fel magára, de soha nem mondja ki, amit mondani szeretne. Gyakran kritikát, ellenvéleményt fogalmaz meg, amit aztán sosem mond ki. A krónikus köhögés néha az elfojtott harag jele, olyan érzelmeké, amit a beteg nem vállal, nem mer szavakba önteni.

A Szívből szólj teakeverék neve arra utal, hogy legyen tiszta a torok, a tüdő és minden légúti szerv, amely a hangképzésben részt vesz, legyen átjárható és ne akadályozza működésüket semmi. Merjünk véleményt formálni és azt ki is mondani még akkor is, ha kellemetlenséggel jár. Merjünk kinyitni a szánkat és őszintének lenni.

Gyógynövényes teakeverék és méz árak

 • Gyógynövényes teák:
  • 1190 Ft / 60g
 • Mézek (kivéve akácméz):
  • 1800 Ft / 1000 g
  • 1000 Ft / 500 g
 • Akácméz:
  • 3300 Ft / 1000 g
  • 1700 Ft / 500 g
 • Csomagban:
  • 500 g vegyes méz + 30 g teakeverék szabadon összeállítva 2000 Ft

Rendelési, szállítási és fizetési információk »

Megrendelés vagy üzenetküldés

Méz- és/vagy tearendelés
Rendeléshez írd meg:
 • Méz rendelés: méz neve, mennyi üveggel rendelsz, 0,5 vagy 1kg kiszerelésből kérsz
 • Teakeverék rendelés: tea neve, hány darabot küldjünk
 • Csomag rendelés: melyik mézet és melyik 2 teát választod?
  Megj.: egy csomag tartalma: 0,5kg méz + 2×20 g teakeverék szabadon összeállítva.Add meg: települést+csomagautomata címét VAGY csomagautomata számát:

Érdeklődés, üzenetküldés

Ez is érdekelhet
A gyerekek immunrendszerének erősítésében segít ez a teakeverék, amely a csipkebogyó kellemes ízével és egy Tovább »
Teakeverékembe olyan gyógynövényeket válogattam össze, amelyek együtt, egymás jótékony hatásait kiegészítve, felerősítve támogatást nyújtanak a Tovább »
A jó étvágy általában véve a jó egészség jele. Nem véletlenül, ugyanis az étvágytalanság hátterében Tovább »
A hideg időben gyakran okoz problémát a felfázás főleg a nők körében. A gyógynövények nagyon Tovább »