Szoptatós kismama teakeverék
Kiszerelés: 60 g
Összetevők: apróbojtorján, csipkebogyó, csalán, körömvirág, citromfű.
Szoptatós kismama gyógynövényes teakeverék
Köztudott, hogy amellett, hogy örömforrás anyának és babának egyaránt, a szoptatás különleges kötődést is alakít ki közöttük. Az anyatej a kisbabák legtermészetesebb táplálékforrása, amely az első pillanatoktól szolgálja egészségüket és az anya számára is számos jótékony hatása van annak, ha szoptatni tud. A szoptatás nemcsak a gyermek, hanem édesanyja egészsége szempontjából is rendkívül fontos, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az anyuka egészségügyi állapota megfelelő legyen. A szoptatás időszaka alatt lényeges a minőségi táplálkozás, hiszen a baba is gyakorlatilag azt fogyasztja, amit az édesanya. Az immunrendszer erősítése, a vitamindús élelmiszerek fogyasztása és igény esetén a tejtermelést serkentő készítmények alkalmazása is fokozottan fontos. A tejtermelés fokozására és az anyukák emésztési problémáira ajánlom a Szoptatós kismama teakeveréket, amely nem csak az anyák, hanem a gyermekek mindennapjaira is előnyös hatással lehet.
Az összetevőkről bővebben: A citromfű nyugtatja a gyomrot, csökkenti a felfúvódást, segíti az elengedés képességét és a hasfájós csecsemők panaszaira is alkalmas. A csalán tejszaporításra alkalmas. A csipkebogyónak magas a C-vitamin, valamint a vas és a magnézium tartalma. Az apróbojtorján emésztés javító, jó vérszegénység ellen. A körömvirág segíti az emésztést, a máj működését, epehajtó, szélgörcsoldó hatású.
Elkészítés módja: egy evőkanál teafüvet forrázz le 2-3 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve hagyd ázni 10 percig és utána szűrd le. Naponta 1-2 bögrével melegen, ízesítés nélkül, vagy mézzel ízesítve, étkezés előtt legalább fél órával fogyasszuk. Napi 1 csészével fogyasztva 2 hétre elegendő egy kiszerelés.
A gyógynövényes teakeverék fogyasztása az elegendő tejtermelés beindulásáig ajánlott.
Ízesítéshez ajánlom termelői mézeimet:
Repceméz a gyomorbántalmak és a vérszegénység kezelésére »
Napraforgó méz immunerősítésre »
A szoptatás egészségre gyakorolt hatása
A szülést követően a szoptatás időszakát a terhesség negyedik trimeszterének is szoktak nevezni. A szakértők az első 6 hónapban kizárólagosan anyatejes táplálást javasolnak, majd hozzátáplálás mellett a szoptatás folytatását legalább a gyermek egy éves koráig, mivel az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek a babára nézve pozitív hatással vannak.

Védettséget nyújtanak a kicsinek a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszerüket, csökkentik a bölcsőhalál és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Emellett a szoptatás az anyukára is előnyös hatással van. Csökkenti a mell- és a petefészekrák, valamint a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A terhesség során felhalmozódott zsírréteget is segít lebontani ezzel csökkentve a többletsúly miatti kockázatát a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, valamint a cukorbetegségnek. A szoptatás hosszú távú szívvédő hatása a vérnyomás értékeinek vizsgálatánál is megmutatkozik. Nem csak a testet, de a lelket is pozitívan érinti a szoptatás időszaka, mivel az ekkor felszabaduló oxitocin segít az anyának megbirkózni a szülővé válással járó stresszel és segít enyhíteni az esetleges szülés utáni depressziót.
A szoptatás bár csodálatos és a legtermészetesebb táplálása a gyermeknek, előfordul hogy az anyukának nem indul be a teje. Ennek számos oka lehet, ám jó tudni, hogy gyakorlatilag minden nő képes szoptatni, kivéve aki anatómiai okokból nem. Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején a családban a nőtagok gyakorta nem tudtak szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Másik tévhit, hogy a külső bármit is számít a szoptatási képesség esetében, hogy a kis mellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) a döntő a tejtermelés sikerességében, hiszen a zsírszöveteknek ehhez semmi köze.
Abban az esetben sem szabad feladni, ha az első próbálkozások után sem sikerül beindítani a tejtermelést. A sűrű mellretétel, a minél gyakoribb szoptatási kísérlet mellett érdemes meggyőződni a helyes szoptatási technika alkalmazásáról, a folyadékpótlás biztosításáról, valamint szükség esetén tejserkentő készítményeket fogyasztani, úgy mint a különböző gyógynövényes teakeverékek, vagy ételek.
Étkezés szoptatási időszak alatt

A szoptatás ne legyen a fogyókúra időszaka. A szoptatás idején, az édesanyának 20-25%-kal több energiára van szüksége, mint alapesetben, azonban hogy ezen többletet miből nyerjük, nem mindegy.
Fontos a fehérje- és a kalcium emelt bevitele, valamint az A, C és D vitamin, a cink, a jód, a vas és a magnézium raktárakat is folyamatosan után tölteni. Fokozottan fontos, hogy milyen minőségű és mennyiségű élelmiszert fogyasztunk, hiszen kisbabánk is abból táplálkozik. Jó megoldás lehet, ha folytatjuk a terhesvitamin szedését, de ha ez nem áll módunkban, akkor sok tejterméket, tojást, zöldséget, gyümölcsöt és sovány húsokat fogyasszunk. A folyadékbetivel megemelkedik az átlaghoz képest (2-4 liter naponta), mivel az anyatej termeléshez szükséges mennyiséget is fedeznünk kell. Kerüljük a mesterséges anyagokat, a cukrozott, túl fűszerezett, sózott, csípős illetve a túl zsíros ételeket. A dohányzás és az alkoholfogyasztás természetesen tiltott. A tea és kávé, valamint az egyéb koffeintartalmú italok és ételek fogyasztását is kerüljük, mivel a koffein anyatejbe jutása esetén a kicsi nyűgös, kialvatlan, zaklatott lehet. Emellett gyakori tanács az is, hogy a puffasztó és gázképző (hüvelyesek, karfiol, karalábé, káposzta, stb.) hozzávalók fogyasztását is mérsékeljük, különösen akkor, ha egyébként is hasfájásra hajlamos a baba.
A megfelelő tejtermelés érdekében válasszuk az igény szerinti szoptatást, fogyasszunk elég folyadékot, táplálkozzunk egészségesen és változatosan.
Végül néhány jó tanács, amely a szoptatási időszakot megkönnyítheti:
- Megfelelő mennyiségű és összetételű folyadékbevitel: a levesek, az elfogyasztott folyadékmennyiség jelentős hányadában legyenek jelen. Ajánlott naponta 1-1,5 liter levest elfogyasztani, amíg tart a szoptatás. Legjobb a gyümölcsleves, a köménymagleves és más rántott levesek. A tej és a tejes ételek, valamint a sör, vagy maláta készítmények (alkoholmentes) fogyasztása is kedvez a tejtermelésnek.
- Olajos magvak fogyasztása: a dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásait évszázadok óta ismerik és ki is használják a nők, főleg a szoptatási időszak legelején. Nem csupán a termelt tej mennyiségét, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolja. Naponta együnk meg 1-2 marék diót, főleg a szoptatás kezdetekor.
- Vitamin és ásványi anyag források: a változatos, vitamindús étkezés szintén kiemelten fontos, nem csak a terhesség, hanem a szoptatás időszakában is. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ha lehet leginkább nyersen történjen, kerüljük a nehéz ételeket, együnk többször keveset.
- Tejserkentő ételek lehetnek: alma, avokádó, árpa, banán, édes burgonya, édeskömény, gomba, körte, mandula, római kömény, sárgarépa, spenót, sütőtök, szezámmag.
- Mozogás és felfrissülés: a szoptatás első időszakában nem ajánlott a fokozott aktivitású mozgás, azonban a séta a testet és a lelket is frissíti. Amint a picivel ki tudunk mozdulni, ajánlott a napi mozgás, majd a későbbiekben fokozatosan térjünk vissza a sporthoz. A fogyókúrát halasszuk későbbre.
Gyógynövényes teakeverék és méz árak
- Gyógynövényes teák:
- 1190 Ft / 60g
- Mézek (kivéve akácméz):
- 1800 Ft / 1000 g
- 1000 Ft / 500 g
- Akácméz:
- 3300 Ft / 1000 g
- 1700 Ft / 500 g
- Csomagban:
- 500 g vegyes méz + 30 g teakeverék szabadon összeállítva 2000 Ft